Agenda


Er staan voorlopig geen
activiteiten op de agenda.


logo praatcafé Zonnebloem


logo provincie West-Vlaanderen

Welkom

Welkom op de webstek van praatcafé dementie De Zonnebloem. Met ons rondreizend praatcafé dementie trekken we langs de gemeenten Izegem, Roeselare en Tielt.

Dementie wordt vaak geassocieerd met vergeten en met geheugenproblemen. Maar wie er van dichtbij mee te maken krijgt, weet dat het véél ingrijpender is dan dat. Dementie tast immers de hele persoon aan, alsook zijn hele sociale omgeving. Een normaal gesprek wordt soms onmogelijk en de zo vertrouwde medemens raakt steeds verder van de anderen verwijderd. Een pijnlijk proces voor familie en vrienden en voor de persoon met dementie zelf. Het verlangen naar verbondenheid blijft, maar de vertrouwde communicatiekanalen raken steeds meer afgesloten. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk te blijven zoeken naar wegen om verbinding tot stand te (blijven) brengen.

Met de oprichting van een praatcafé dementie wilden een aantal zorgorganisaties uit de regio Roeselare-Izegem-Tielt hierbij ondersteuning bieden. Zij sloegen de handen in elkaar en zo ontstond praatcafé dementie De Zonnebloem.

Praatcafé De Zonnebloem biedt de gelegenheid aan personen met een vorm van dementie en aan de mantelzorgers of familieleden om tweemaandelijks samen te komen met lotgenoten. Hierbij kan men vragen stellen aan deskundigen uit het werkveld, ervaringen delen met elkaar of even goed gewoon luisteren bij een kop koffie. De bijeenkomsten gaan afwisselend door in Izegem, Roeselare en Tielt. Vooraf inschrijven is niet nodig en de toegang is volledig gratis.

Bij elke samenkomst wordt bovendien een gastspreker uitgenodigd om een aspect rond dementie toe te lichten.

Voor meer info kan u terecht bij:

Marian Claeys (Roeselare) 051/24 96 54 of marian.claeys@ocmw-roeselare.be
Nele Margot (Izegem) 051/31 05 78 of nele@tpandje.be
Marleen Levrau (Tielt) 051/40 55 74 (VM) of tielt.tzcentrum@cm.be